Start-up dediğimizde birçok kişinin aklına havalı çalışanlar, açık ofisler ve filmlerdeki gibi rahat bir çalışma ortamı geliyor. Ya da belki de genç insanların bir araya geldiği ve karmaşık teknolojik uygulamalar geliştirdikleri bir şirket. Peki, start-up ne demek? Start-up kavramı en genel anlamıyla, herhangi bir soruna çözüm bulmak amacıyla yola çıkan ve başarılı bir sonucun garanti edilmediği şirketlere verilen isimdir. Pek çok soruna çözüm bulmaya çalışan bu şirketler veya girişimler nasıl müşterinin karşısına çıkar? Karşımıza çıkabilmek için hangi yolları ve pazarlama stratejilerini kullanırlar? Bu soruların cevaplarını ‘Startuplarda Pazarlama Stratejileri ve Sağlık Startuplarından Örnekler’ yazımda sizlere aktarmaya çalışacağım.
Startuplarda Pazarlama Stratejileri
Erken aşamadaki girişimler için geri bildirim genellikle müşterilerden daha önemlidir. Kullanıcı itirazlarını ne kadar hızlı çözebilir ve ürünü pazar talebini karşılayacak şekilde geliştirebilirseniz, uzun vadede kazanma olasılığınız o kadar artar.
Startuplarda düzenli bir pazarlama stratejisinin temellerini atmanın dokuz temel yönüne bakacağız.
1. Çekirdek Kanalınızı Bulmak
Başlarken, en önemli hedef, odaklandığınızda büyüme kaldıracınız haline gelen bir çekirdek pazarlama kanalı bulmaktır.
İronik bir şekilde, bu, düşük performanslı kanalları ortadan kaldırmak için erken aşamada birçok kanalı sistematik olarak denemenizi ve kazanan bir çekirdek kanalın tüm özelliklerine sahip olanı bulmanızı gerektirir.
Girişiminizin hangi aşamada olduğuna bağlı olarak, muhtemelen pazarlama fikirlerinizi önceliklendirmek, içgörüler elde etmek ve pazarlama stratejinizi ayarlamak için TrueNorth veya elektronik tablo gibi sistemleri kullanabilirsiniz.
2. Viral Pazarlama ve Growth Hacking: Ürününüze Pazarlama Oluşturma
Dropbox, Hotmail, Eventbrite, Mailbox ve Snapchat, pazarlamaya neredeyse hiç para harcanmadan milyonlarca kullanıcı edindi. Sırları mı? Ürünlerine virallik katmak.
Bir startup’ın viral olma yeteneği iki değişkene bağlıdır: zaman ve ‘viral katsayı’, yani her bir kullanıcının oluşturduğu yeni kullanıcı sayısıdır.
Growth hacking, bir şirketin büyümesine odaklanan pazarlama alanında nispeten yeni bir odak noktasıdır.
3. Dönüşüm Oranı Optimizasyonu: Bölünmüş test denemeleriyle kayıt sayınızı artırın
Dönüşüm oranı optimizasyonu (CRO), ziyaretçilerinizin neden müşterilere ‘dönüşmediğini’ anlamanın ve ardından bu dönüşüm oranını artırmak için mesajınızı veya değer teklifinizi iyileştirmenin arkasındaki bilimdir. Popüler inanışın aksine, A / B deneyleri yapmakla başlamaz; ziyaretçilerinizi ve itirazlarını anlamakla başlar.
4. Facebook Reklamcılığı: Segmentasyon kullanarak mükemmel kitlenizi bulma
Facebook Reklamları, hedef kitlenizin kim olduğunu ve farklı demografik gruplar için edinme başına maliyetinizin ne olduğunu hızlı ve uygun bir şekilde doğrulamanın en iyi yoludur.Bir Facebook reklamını ne kadar iyi segmentlere ayırabileceğinizin bir sınırı yoktur. İsterseniz, 500 farklı demografik ve psikografik kitle segmentiyle aynı reklamı yayınlayabilirsiniz. Dönüşüm izlemeyi kullanarak, hangi demografi ve psikografinin hizmetinizde en yüksek dönüşüm oranına sahip olduğunu görebilirsiniz
5. Müşteri Geri Bildirim Döngüsü Kurma
Basit bir ‘bize geri bildirim verin’ formu yeterli değildir. İnsanların dönüşüm huninizde nereye düştüğünü ve daha da önemlisi neden olduğunu anlamak için teşvikler kullanın, kullanıcılarınızla tanışın ve kullanıcı davranış verilerini inceleyin.
6. Yeniliğin Yayılması: Erken Benimseyenleri Hedefleme
Çoğunluk pazar payına sahip olmak istiyorsanız, ilk lansman stratejiniz ve mesajınız yenilikçilere ve erken benimseyenlere hitap etmelidir. Övgülerinizi söyleyen bir dizi vaka incelemesine, referansa ve saygın yenilikçilere sahip olduğunuzda, çoğunluğa yaklaşma zamanı. Gecikenler takip edecek.
7. Neden, Ne, Nasıl: Mesajınızı Dönüştürmek İçin İnce Ayarlama
İşin özü, birine harekete geçmesi için ilham vermek istiyorsanız, yaptığınız şeyi neden yaptığınızı açıklayarak başlamanız gerektiğidir. Ne ya da nasıl değil. Neden sorusunu açıklamadan ne ya da nasıl açıklamak anlam ifade etmez
8. Pazarlamanızda farklılaşma
Çeşitli araştırmalar, nerede yaşadığımıza bağlı olarak günde 1.000 ila 5.000 reklam gördüğümüzü öngörüyor. Bu kadar doygun bir alanda pazarlamanızla nasıl rekabet eder ve öne çıkarsınız? Bu, ilk hamle avantajıyla ilgili değil; bu, diğer herkesin ne olduğunu gözlemlemekle ve bunun tam tersi olmakla ilgilidir. Bunu stratejinizin en makro yönünden mikrofona uygulayın ve bunun ne kadar önemli olduğuna şaşıracaksınız.
9. Ücretli Sosyal Medya Pazarlaması
Ücretli medya kanalları üç geniş kategoriye ayrılır: görüntülü reklam, arama ve bağlı kuruluş pazarlaması. Ana çevrimiçi kanallardan bazıları şunlardır;
Facebook Reklamcılığı/ Facebook Exchange
Google Adwords ( Arama-Görüntülü Reklam)
Reddit Reklamcılığı
Google Remarketing
Stumpleopen Reklamcılığı
Twitter/ Instagram/Linkedin Reklamcılığı
Videodan Önce Gösterilen Video Reklamı (TubeMogul)
Bağlı Kuruluş Pazarlaması (Affiliate Window/ Clickbank)
Size elimden geldiğinde startuplarda büyümeyi ve ürünlerin tanıtılıp,bilinirliğinin arttırılması sağlaması amacıyla uygulanabilecek pazarlama stratejilerini anlatmaya çalıştım. Şimdi de bu pazarlama stratejilerinin Türkiye’de bulunan sağlık startuplarında ne kadar uygulandığına bakalım.
1-) Albert Health
Türkiye’de iki eski Siemens çalışanının bir araya gelip kurulan Albert Health sağlık sektörüne yönelik faaliyet gösteren start up’lardan biri. Albert, kronik hastaların ilaçlarını zamanında ve doğru dozda almasına yardımcı olan yapay zeka tabanlı sesli bir sağlık asistanı. Ürüne yönelik websitesinde ürün açıklayıcı bir şekilde anlatılmışken, ücretli sosyal medya pazarlaması ve girişimin sosyal medyada aktif bir şekilde faaliyet göstermemesi nedeniyle pazarlama konusunda zayıf kalıyor.
2-)HD Bioink
2018 yılında Yıldız Teknopark bünyesinde kurulan HD Bioink, yapay doku ve organ üretim teknolojileri üzerine odaklanmış bir şirket. HD Bioink girişiminin İngilizce dilinde tüm projeleri, servislerinin açıklanmış olduğu bir websitesi bulunuyor. Girişimin aynı zamanda instagram ve linkedin hesabı bulunurken bu hesaplarda aktif bir şekilde faaliyet göstermemesi nedeniyle pazarlama konusunda zayıf kalıyor.
3-) Yeşil Science
2015’te kurulan Yesil Science, artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR), 3D çizim, animasyonlar gibi görsel teknolojilerin üretimi ve yapay zeka (AI) gibi teknolojilerin sağlık alandaki uygulamalarına dair çözümler geliştiriyor. Yeşil Science girişiminin başarılı bir Türkçe ve İngilizce websitesi bulunuyor.Sitede çift dil seçeneğinin bulunması yurtdışı pazara da hitap ediyor. Websitesinde blog yazıları paylaşılıp görünürlük arttırılırken, aynı zamanda instagram, twitter, linkedin ve youtube sosyal mecralarda da ürünler ve girişimin tanıtımı başarılı bir şekilde sürdürülüyor.
4-) Vivoo
2017 yılında kurulan Vivoo, kişilerin daha sağlıklı kararlar vermesini sağlayan, vücudun ihtiyaçlarını anlatan bir uygulama. Bu uygulama kişilere idrarları üzerinden beslenme ve yaşam tarzı tavsiyeleri veriyor. Vivoo girişiminin İngilizce bir websitesi bulunuyor. Websitesinde blog yazıları, ürünü kullanan kullanıcıların memnuniyetlerini anlatan yazılar ve ürünü kullanan influencerların fotoğrafları bulunuyor. Müşteri geri bildirimini ve ücretli reklam faaliyetlerini benimsemiş bu girişimin aynı zamanda instagram, facebook, twitter ve linkedin sosyal mecralarında da büyük bir takipçi kitlesine hitap ediyor.
5-) Pharmaino
2020 yılında kurulan Pharmaino eczacılık bilimini, inovasyonu ve yıkıcı teknolojileri birleştiren projelerle birlikte, Eczacılık 4.0 teriminin tabanını oluşturmayı, bu alanda değer yaratmayı ve değişimin bir parçası olmayı hedefleyen sağlık alanındaki startuplardan bir tanesidir. SupplementX, Super Pharmacist, VR for DM projeleri bulunan bu girişim ulusal ve uluslararası alanda 20’den fazla ödül kazanmıştır. Projelerinin tanıtılmasını, websitesinde yayınladıkları blog yazılarıyla görünürlüğünün arttırılmasını hedefleyen Pharmaino aynı zamanda linkedin, Instagram, Twitter, Facebook ve yeni nesil sosyal mecra olan Clubhouse’da da düzenli paylaşım ve içerikleriyle sosyal medyada hedef kitlesini oluşturmaya ve arttırmaya devam etmektedir.
Sonuç
Sizlere yazımda startuplarda pazarlama stratejileri ve sağlık startuplarındaki uygulamalarını anlatmaya çalıştım. Türkiye’de girişim kurma hayalleri ve girişimcilik gün geçtikte büyüyen bir sektör olurken, bu hızlı büyüme büyük bir rekabeti de beraberinde getiriyor. Rekabette kalabilmek ve girişimi büyütebilmenin yolu ise doğru pazarlama stratejilerini bulup uygulayabilmekten geçiyor.
Sağlık sektörünü ele aldığımızda içerisinde pek çok sorunu ve konuyu barındıran bir sektör. Bu kadar sorunu ve konuyu barındırmasına rağmen pazarlama stratejileri konusunda da çok kısıtlı kaldığını görüyoruz. Sağlık sektörü diğer sektörlere oranla girişimlere hedef kitleyi daha kolay belirleme imkanı yaratırken, bu hedef kitleye nasıl ulaşacağımız konusunda da içerisinde çeşitli zorlukları barındırıyor. Fakat buna rağmen Vivoo, Yeşil Science, Pharmaino ve yazımda bahsedemediğim diğer startuplar olan Orthero, Mikro Biyosistemler gibi startuplar başarı ile websitelerinde ve sosyal medya mecralarında hedef kitlesine hitap etmeye devam ediyor. Sosyal mecralarda stratejilerini sürdüren startupların yanı sıra bir o kadar da hiçbir websitesi ve sosyal medya hesabı bulunmayan startuplarda mevcut. Sağlık girişimciliği sektöründe pazar paylarını arttırabilmek ve seslerini duyurabilmek için onlarında dijital platformlarda aktif olması çok daha güzel olabilirdi. Peki siz bir sağlık startup’ı kursaydınız hangi pazarlama stratejilerini kullanırdınız?
BUKET İŞLEKEL
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ/ İKTİSAT FAKÜLTESİ
PHARMAINO MARKETING INTERN
KAYNAKÇA
- https://www.ventureharbour.com/ultimate-startup-marketing-strategy/
- https://www.marketingturkiye.com.tr/haberler/basarili-start-uplardan-pazarlama-taktikleri/
- https://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/saglikta-start-up-ruzgari.html
- https://www.ventureharbour.com/marketing-plan/
- https://www.yesilscience.com/tr/
- https://pharmaino.com/
- https://albert.health/
- https://hdbioink.com/
- https://girisimcikafasi.com/start-up-nedir-ve-hangi-sirketler-bu-isimle-anilabilir/