Sağlık Alanındaki Start-Up Şirketlerinde En Sık Kullanılan İş ve Gelir Modelleri

Sağlık Alanındaki Start-Up Şirketlerinde En Sık Kullanılan İş ve Gelir Modelleri

21. yüzyılda, birçok endüstride ve birçok gelişmede olduğu gibi, hızla değişen iş dünyasında; iş ve gelir modelleri, girişimcilerin başarılı ticari faaliyetlerde bulunabilmeleri ve girişimlerini sürdürülebilir kılabilmeleri için önem vermeleri gereken temel unsurlar arasındadır. Sağlık sektöründe hizmet veren start-uplar geleneksel iş modellerini yenilikçi yaklaşımlarla birleştirerek sektörde dönüşüm sağlamak için faaliyet göstermektedir. Bu blog yazısında iş modeli ve gelir modeli kavramları hakkında bilgiler verilerek sağlık alanındaki start-upların en sık kullandığı iş ve gelir modelleri detaylandırılmıştır. Devamında ise sağlık alanında hizmet veren 8 farklı start-up şirketinin iş modelleri incelenmiş ve bu sektörde en çok kullanılan iş modellerinin avantaj ve dezavantajları tartışılmıştır.

Gelir Modeli Kavramı

Gelir modeli, bir işletmenin veya organizasyonun maddi kazanç elde etmek için kullandığı yöntemdir. Gelir modeli; işletmenin müşteri kitlesi, pazarlama stratejileri ve satış teknikleri gibi etkenleri barındırır.

Gelir modeli temel olarak bir işletmenin nasıl para kazanacağını belirler ve direkt olarak kâr oranına etki eder. İşletmeler farklı gelir modelleri kullanarak farklı alanlarda başarıya ulaşabilirler [1].

Gelir modeli kavramı işletmenin çalışanlarından, sahiplerine; sahiplerinden yatırımcılarına kadar olan geniş kitleyi şirketin ekonomik durumundan geleceğine kadar fikir sahibi yapabilmektedir.

Gelir Modelleri Nelerdir?

Gelir modeli kavramını biraz daha anlaşılır kılmak için, sık kullanılan gelir modelleri Tablo 1.’de listelenmiştir [2].

Tablo 1. Gelir Modelleri ve Açıklamaları

Gelir Modeli AdıAçıklaması
Satış GeliriBu gelir modelinde işletme hizmet veya ürünlerini doğrudan müşteriye satarak maddi kazanç elde etmektedir.
Reklam Geliriİşletmenin ürün veya hizmetleri için reklam alanı satışı yaparak gelir elde etmesidir.
Abonelik GeliriBir ürün veya hizmetin kullanımı için belli bir süreliğine müşterinin ücret ödemesidir.
Komisyon GeliriBu modelde verilen bir hizmet için komisyon alarak gelir elde edilir.
Freemium İş ModeliBir ürünün ücretsiz olup, yüksek kalite ve özelliklere sahip olmasıdır.
DropshippingBu iş modelinde satışı gerçekleştirilen ürünler doğrudan tedarikçiden tüketiciye teslim edilir. Stoksuz satış olarak adlandırılır.
Pazaryeri İş ModeliAlıcılarla satıcıları bir araya getiren platformlar üzerinden yapılan satışlardır.
Tamamlayıcı Ürün İş ModeliTamamlayıcı ürünün satış hacmini arttırmak için kök ürünün düşük bir fiyata satılması.
Kitle Fonlama ModeliÜrünle ilgili geri dönüş yapıp katkıda bulunan tüketicilerin ödüllendirilmesi.
Blok zincirKimsenin sahip olmadığı ama herkesin katkıda bulunabileceği dijital bir veri tabanıdır.
SaaS (Software as a Service) IaaS (Infrastructure as a Service) PaaS (Platform as a Service)Şirketlerin yazılımlarını, platformlarını ve altyapılarını hizmet olarak sunmalarıdır.
Yüksek Dokunuş ModelleriÇok fazla insanın etkileşimini gerektiren bir modeldir.
Düşük Dokunuş ModelleriBir ürün veya hizmetin satışında en az insan yardımı veya müdahale gerektirir.
İmtiyazYeni bir ürün oluşturmak yerine, telif ücreti ödenerek ana markayı ve işletme modelini kullanmaktır.
Açık Arttırma Tabanlı İş ModelleriBelirlenen süre içinde en yüksek teklifi veren alıcı ürünü alır.
Açık Eksiltme Tabanlı İş ModelleriÜrün, belirlenen süre içinde en düşük teklifi veren satıcıdan alınır.
P2P ModeliBir platform üzerinden 2 kişinin bir aracı veya şirket olmadan mal, hizmet alım satımı yapmasıdır.

İş Modeli Kavramı

İş modeli kavramı gelir modeli kavramından daha kapsamlıdır. İş modeli; bir işletmenin nasıl çalışacağını, değer yaratacağını ve gelir elde edeceğini belirleyen stratejidir. Ürün ve hizmetlerin nasıl tasarlandığını, üretildiğini, pazarlandığını, dağıtıldığını ve satıldığını ele alan bir kavramdır.

İşletmeler pazar koşullarına ve müşteri ihtiyaçlarına uyum sağlamak amacıyla zaman içinde iş modellerini yenileyebilirler [3].

Şekil 1. Sık Kullanılan Bazı İş Modellerinin Görsel Anlatımı

İş Modelleri Nelerdir?

  • B2B (Business-to-Business): İşletmeler arası ticaret modelidir. Bu iş modelinde iki şirket arasında ürün, hizmet alış-satışı gerçekleşmektedir.
  • B2C (Business-to-Consumer): İşletmelerin doğrudan tüketiciye satış yaptığı iş modelidir [4].
  • B2G (Business-to-Government): Bu modelde işletmeler kamu kurumlarına ürün ya da hizmet satarak gelir elde ederler.
  • C2B (Consumer-to-Business): Ürün satışının tüketiciden işletmeye doğru olduğu iş modelidir.
  • C2C (Consumer-to-Consumer): Bu iş modelinde alış-satış işlemleri tüketiciler tarafından gerçekleştirilir.
  • C2G (Consumer-to-Government): Bu iş modeli vatandaştan devlete olarak tanımlanır. Vatandaşların devlete karşı yükümlülükleri içinde değerlendirilir.
  • G2B (Government-to-Business): Bu iş modelinde hedef kitle işletmedir.
  • G2C (Government-to-Consumer): Kamu kuruluşlarının vatandaşlara verdikleri ürün ve hizmetler bu kapsamdadır.
  • G2G (Government-to-Government): Bu iş modelinde ticari ilişkiler devletler veya kamu kuruluşları arasında gerçekleşir.

Günümüzde teknoloji ve inovasyonun hızla gelişmesiyle ülkemizde sağlık alanında kurulan start-uplar yaygınlaşmıştır. Farklı iş modelleri ile çalışan Pharmaino, Meditopia, Fitwell ve Medipol Telemedicine incelenmiştir.

  • Pharmaino: Eczacılık bilimini, inovasyonu ve yıkıcı teknolojileri birleştiren projeler hayata geçirmeyi, bununla beraber Eczacılık 4.0 kavramının tabanını oluşturmayı hedefler. Genel iş modelini B2B olarak örnekleyebiliriz.
  • Meditopia: Meditasyon ve zihin sağlığını iyileştirmeyi hedefleyen bir uygulamadır. Kullanıcılarına uygulama üzerinden meditasyon, yoga ve nefes egzersizleri sunmaktadır. İşletmelerin doğrudan tüketiciye satış yaptığı iş modelini kullanmaktadır.
  • Fitwell: Fitwell bir diyet ve fitness uygulamasıdır. Kullanıcılarına özel beslenme ve antreman programları hazırlar. İş modeli B2C’dir.
  • Medipol Telemedicine: Şirket sağlık kurumları ve kamu sağlık sektörüne hizmet sunarak B2G iş modeliyle çalışmalar yapmaktadır.

Araştırmanın bu kısmında dünya üzerinde sağlık alanının farklı kollarında hizmet veren Moderna, 23andMe, Babylon Health ve IQVIA’nın çalışma alanlarına ve iş modellerine göz atacağız.

  • Moderna: Amerika merkezli biyoteknoloji alanında çalışan Moderna, mRNA teknolojisiyle aşı ve ilaç geliştirme çalışmalarıyla tanınmıştır. İş modeli B2B’dir.
  • 23andMe: Amerika merkezli genetik üzerine çalışmalar yapan bir start-uptır. DNA testi sonucu sağlık riskleri ve soy ağacı gibi bilgiler sunmaktadır. İş modeli B2C’dir.
  • Babylon Health: İngiltere merkezli tele-tıp alanında faaliyet gösteren bir start-uptır. İş modeli B2C olarak özetlenebilir.
  • IQVIA: Sağlık sektörüne yönelik veri analizi ve raporlama hizmetleri sunmakta olup Türkiye’de de faaliyet göstermektedir. Şirket B2B ve B2G iş modelleriyle çalışmaktadır.

Sağlık alanında faaliyet gösteren start-uplarda en sık olarak kullanılan iş modelleri B2B, B2C ve B2G olduğu görüldü. Tablo 2.’de B2B, B2C ve B2G iş modellerinin avantajları ve dezavantajları karşılaştırılmıştır [4, 5, 6].

Şekil 2. İş Modelleri

İş Modeli

Avantaj

Dezavantaj

B2B

Daha yüksek gelir: Genellikle piyasa değeri büyük kuruluşlarla yapılan anlaşmalar ve işbirlikleri ile daha yüksek gelir elde etme potansiyeline sahiptir.

 

Uzun satış süreçleri: Büyük kuruluşlar ticari ilişkilere girmeden önce birçok karar verici ile detaylı bir değerlendirme gerçekleştirirler.

 

Uzun vadeli iş ilişkileri: B2B iş modelleri, daha uzun vadeli iş ilişkileri oluşturma potansiyeline sahiptir. Sürekli gelir akışı ve tekrarlayan satışlar elde edilebilir.

 

Rekabet: B2B iş modellerinin gerçekleştiği pazarlar rekabetin yoğun olduğu ticari alandadırlar. Start-upların bu alanda faaliyet gösterebilmeleri için ürün veya hizmet farklılaşması gerçekleştirmeleri ve yeni değerler yaratmaları gerekir.

 

Güvenilirlik: B2B iş modelleri ile ticari anlaşmalar sonucunda start-uplar itibarlarını arttırırlar.

 

Finansal Risk: İşletmeler arası işbirliğine dayanan bu iş modelinde start-upın bir müşteri kaybetmesi maddi olarak risk teşkil etmektedir.

 

B2C

Daha Hızlı Satış Süreci: B2C iş modelleri ile çalışan start-uplar doğrudan tüketiciye yönelik ürün veya hizmet sunduklarından, son tüketicinin daha hızlı bir karar verme ve satın alma süreci geçirmesi bir avantajdır.

 

Güven Problemi: B2C iş modelinde faaliyet gösteren start-upların en önemli dezavantajlarından birisi güven problemidir. Eğer start-up sağlık alanında çalışmalarını sürdürüyorsa müşterilerinin güvenini kazanmak için kaliteli hizmet sunmalı ve başarılı sonuçlar elde etmelidir.

Müşteri İlişkileri ve Geri Bildirim: Bu iş modeli doğrudan tüketiciyle ilişki içinde olmayı gerektirir. Böylece hedef kitleden sürekli bir geri bildirim alarak tüketici memnuniyetini arttırabilir.

Rekabet: Tüketici odaklı sağlık hizmetleri alanında yoğun bir rekabet bulunmaktadır. Start-uplar bu rekabet engelini aşmak için markalaşmak ve yeni değerler sunmak için çalışmalarını sürdürmelilerdir.

Pazarlama ve Marka Farkındalığı: Start-uplar dijital pazarlama kanalları ve sosyal medya kullanarak hedef kitlelerine doğrudan ulaşabilirler.

Müşteri Edinme Maliyeti: Reklam, pazarlama ve müşteriye ulaşmak için yapılan diğer masraflar maliyetleri arttırabilir.

B2G

Güvenilir ve Uzun Vadeli Gelir Kaynağı: B2G iş modelleri ile çalışan start-uplar devlet kurumları ve kamu sağlık kuruluşlarıyla ticari ilişki içerisindedir. Kamu kuruluşları istikrarlı bütçeleri ve genellikle uzun vadeli anlaşmalar yapmalarıyla start-uplar için avantajlı bir iş modeli oluşturmaktadır.

Uzun Satın Alma Süreci: Kamu kuruluşları satın alma kararları verirken birçok etken devreye girer. Bu durum satış süresini uzatabilir ve böylece start-upın maddi gelir için daha uzun süre beklemesine sebep olur.

 

Güvenilirlik ve İtibar: Kamu kuruluşları güvenilir firmalarla ticari ilişkilere girmeyi tercih ederler. Bir start-up için de kamu kuruluşları ile ticari ilişkiye girmek büyük bir güvenilirlik ve itibar kazanımını sağlar.

Bürokrasi ve Düzenlemeler: Kamu sağlık kuruluşları ve devlet kurumları yoğun düzenleme ve denetlemelere uyarlar. Ve bürokratik süreçlere tabidirler. Bu süreçler start-uplar adına komplike olabilirler ve uzun zaman alabilirler.

 

Sonuç olarak, sağlık alanında faaliyet start-uplar çeşitli gelir ve iş modellerini kullanmaktadırlar. En sık kullanılan gelir modellerini açıkladık. Start-up iş modellerinde ise en sık karşımıza çıkan modeller B2C, B2B ve B2G’dir. Birçok start-up doğrudan tüketicilere hizmet sunan B2C modelini tercih ederken diğer taraftan bazı start-uplar sağlık hizmetlerini diğer işletmelere sunarak B2B iş modelini benimsemektedir. Ayrıca kamu kurum kuruluşlarına hizmet sunan start-uplar B2G iş modelini benimsemektedirler. Her bir iş modelinin avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. B2B iş modeli yüksek gelirli ve uzun vadeli iş anlaşmaları sunarken, uzun satış süreçleri ve finansal risk ile karşı karşıya gelebilir. B2C modeli, geniş müşteri tabanı ve doğrudan geri bildirim imkânı bulurken rekabetin yoğun olduğu bir pazarda faaliyet göstermektedir. Bunların yanında B2G iş modeli güvenilir ve sürdürülebilir iş planı sunarken, bazı bürokratik engellerle karşılaşılabilir. Start-uplar için doğru iş modelini seçmek, işletmenin hedeflerini ve pazardaki dinamikleri dikkate almayı gerektirir. Bu seçimin iyi analiz edilerek yapılması, start-upların başarı şansını arttırabilir ve sürdürülebilir büyümeyi destekleyebilir.

Ahmet Berk Sezer

Kaynakça

1. Osterwalder A., Pigneur Y., Business Model Generation: A Handbook for Visionaries, Game Changers, and Challengers, July 2010, 14-42.

2. Duman, E. (2021, September 18). İş modelleri nelerdir? Örneklerle 2021’in En Kapsamlı Yazısı [internet] Buradan erişilebilir: https://kurums.com/is-modelleri-nelerdir-orneklerle-2021in-en-kapsamli-yazisi/ (19 Mayıs 2023 tarihinde erişildi.)

3. Ovans A., What Is a Business Model, Harvard Business ReviewJanuary 2015.

4. Rėklaitis K., Pilelienė L., Principle Differences Between B2B and B2C Marketing Communication Processes, Organizacijų Vadyba: Sisteminiai Tyrimai, 2019, 81(1), 73–86. DOI: https://doi.org/10.1515/mosr-2019-0005

5. Anastasia, [internet] Understanding Business-to-Business (B2B) Business Model, February

2023. Buradan erişilebilir: https://www.nexea.co/understanding-business-to-business-b2b-business-model/ (18 Mayıs 2023 tarihinde erişildi.)

6. Ryan M., [internet] The advantages and disadvantages of B2C eCommerce, Full on eCommerce, 2021. Buradan erişilebilir: https://www.fullonecommerce.com/the-advantages-and-disadvantages-of-b2c-ecommerce.html (18 Mayıs 2023 tarihinde erişildi.)

7. Kenton W., [internet] Business to Government (B2G): Selling to The Government. Investopedia, 2021. Buradan erişilebilir:https://www.investopedia.com/terms/b/business-to-government.asp (18 Mayıs 2023 tarihinde erişildi.

Şekil 1: Gabrielyan, M. (2023, April 3). Discover the Different eCommerce Business Models with Examples that work in 2023. Virto Commerce. https://virtocommerce.com/blog/types-of-ecommerce-business-models (18 Mayıs 2023 tarihinde erişildi.)

Şekil 2: 6 Types of Ecommerce Business Models To Drive Results in 2022. (2022, February 25). The Official Cloudways Blog. https://www.cloudways.com/blog/ecommerce-business-models/ (18 Mayıs 2023 tarihinde erişildi.)

Kapak: Rahman, A. (2023, January 31). Top 10 Business Models that Every Major Company Uses. Shiksha Online. from https://www.shiksha.com/online-courses/articles/top-business-models/ (18 Mayıs 2023 tarihinde erişildi.)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir