Kozmetikte Yapay Zeka

Kozmetikte Yapay Zeka

Kozmetoloji bilimi ve kozmetik ürünler uzun yıllardır insanlığın ilgi duyduğu konular arasındadır. Antik çağlardan beri özellikle kadınlar güzel görünmek için çeşitli yöntemlere başvurmuş ve formülasyonlar şekillenerek günümüze kadar ulaşmıştır. Günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle yıkıcı teknolojiler dediğimiz Yapay Zeka (AI), Artırılmış Gerçeklik (AR), Sanal Gerçeklik (VR) gibi teknolojiler gündelik hayatlarımıza girmeye başlamış kozmetik alanında da yavaş yavaş yerini almaya başlamıştır. Özellikle yapay zeka teknolojisi kozmetik ürünlerin üretiminden son alıcının kullanımına kadar hayatı kolaylaştırabilecek imkanlar sağlamak için uygun bir teknolojidir.

Öncelikle yapay zekayı basit bir dille anlatmaya çalışalım. Yapay zeka, insan zekasını taklit eden, proglamlanan bir görevin nasıl gerçekleştirileceği öğretilen akıllı sistemlerdir. Örneğin yapay zekaya kedi görüntüsünün neye benzediğini tüm detayları ile birlikte birçok kedi görselini tanıtarak öğrettiğinizi varsayalım. Bundan sonraki aşamada bu sisteme bir hayvanat bahçesi görseli gösterir iseniz orada kediyi bularak onun aradığınız hayvan olduğunu size söyleyecektir.

Peki bu yapay zeka dediğimiz akıllı sistemimiz kozmetik alanına nasıl uyarlanıyor?

Şu anda mevcut bazı uygulamalar ile cildinizin görselleri uygulamaya tanıtıldığında yapay zeka sayesinde cilt analiziniz yapılabiliyor. Bu analize göre cildiniz akneli, lekeli, yağlı gibi farklı kategorilere ayrılıyor. Böylece hekimler ve uzmanlar rahatlıkla ürün tavsiyesinde bulunabiliyorlar. Dünya’da ve Türkiye’de sıklıkla kullanılan ve kendini kanıtlamış bir marka olan La-Roche firması da yapay zeka kullanan firmalar arasına girmeyi başardı. ‘SpotScan’ adını verdikleri tarama aracı ile aknelerinizi ve aknelerinizin seviyelerini 1-4 arasındaki değerleri vererek belirleyebiliyorlar. Bu tarama sistemi akne seviyelerini belirlerken daha önce uygulamaya tanıtılan ve dermatologlar tarafından değerlendirilen 6.000 farklı akneli cilt fotoğrafını tanıyarak yorumluyor. Böylece size aknenizin seviyenizi söyleyebiliyor. Akne tedaviniz ve kullanacağınız ürünler ise bu analize göre şekilleniyor. Sıfırdan ikiye kadar olan dereceler için, kullanıcılara hem genel öneriler hem de bir cilt bakım rejimi için La Roche-Posay ürün önerileri ile bir cilt bakım analizi sunulurken daha yüksek seviyelerde akneler için bir dermatoloğu ziyaret etmeniz öneriliyor. Ayrıca uygulama sadece akneleriniz değil, siyah noktalarınızı ve akne lekelerinizi de değerlendirebiliyor.

Bu uygulamaların yanı sıra fotoğrafınıza ihtiyaç duymadan kendi cilt tipinizi belirlediğinizde makine öğrenmesi algoritmaları ile bireysel cilt bakım rejimi öneren uygulamalar da mevcut. Örneğin bir öneri motoru olarak kullanılan uygulamaya göre müşteriler önce kuruluk, pigmentasyon, akne ve elastikiyet dahil olmak üzere cilt durumlarını soran bir teste tabi tutuluyor. Uygulama ayrıca yaş, güneşe maruz kalma, ırk, diyet, uyku alışkanlığı, iş ve fitness rejimi gibi aktiviteler gibi cilt durumunu etkileyebilecek faktörleri de soruyor. Toplanan veriler analiz edildikten sonra uygulamanın veritabanı ile karşılaştırılıyor ve karşınıza bireysel bir cilt bakımı rutini sunuluyor.

Bu şekilde makine öğrenmesini kullanan sadece cilt bakım şirketleri değil şampuan şirketleri de mevcut. Hem de üretim aşamasında! Function Beauty adlı şirket kullanıcılarının saç tipi, sevdiği kokular, ihtiyaç duyduğu bileşenleri belirledikten sonra makine öğrenmesini kullanarak veri tabanındaki bilgilerin analizi ile kişilere özel şampuan, saç maskesi gibi ürünler üretiyor.

Hepimizin bildiği üzere herkesin epidermis özellikleri, cilt yağ oranı, gözenek büyüklüğü ya da alerji gösterdiği ürünler gibi birçok özelliği birbirinden farklı. Bu farklılık bizlere gösteriyor ki: Herkesin kozmetik ürünü ve bakım rutinleri kişisel olmalıdır. Kozmetik alanında bu tarz yapay zeka uygulamalarının kullanılıyor olması bizlere kadın erkek ayırmaksızın kişisel kozmetik ürünlerinin ilerleyen zamanlarda daha da gündemde olacağını ve kullanımının artacağını gösteriyor. Ayrıca bireyler bu tarz yapay zeka uygulamaları ile ciltlerini ve vücutlarını daha iyi tanıyarak ‘Akılcı kozmetik ürünü kullanımı’ kavramını içselleştirip uygulayabilirler. Bu yüzden gelecek günlerde yapay zekanın Eczacılık sektöründe daha sık karşımıza çıkacağını ve en çok kullanılan alanlardan birisinin de kozmetoloji alanı olacağını ön görmek çok zor olmuyor.

Saygılarımla;

Ömrüm ERGÜVEN

Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi

PharmaIno Kurucusu

Kaynakça:

  1. Artificial Intelligence for Beauty and Cosmetics – Current Applications https://emerj.com/ai-sector-overviews/artificial-intelligence-for-beauty-and-cosmetics-current-applications/
  2. Gillian Shaw, Using artificial intelligence to combat acne, Vancouver Sun , Jun 22, 2019, https://vancouversun.com/health/local-health/using-artificial-intelligence-to-combat-acne
  3. https://www.provenskincare.com/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir